środa, 15 sierpnia 2012

miętowe risotto z cukinią.

Witajcie! 
Z okazji urodzin Julii ugotowałam dziś coś kolorowego i z pazurem. Jak zapowiadałam, wykorzystałam piękną, żółtą cukinię, którą przywiozłam z Lipy. Przepis łatwy i przyjemny, a odczucia smakowe nieziemskie! Trochę improwizowałam, trochę zmieniałam, ale wyszło naprawdę interesująco. Sami się przekonajcie! 


Składnki:
* 1 cukinia
* 1/2 szklanki ryżu arborio
* 1 szklanka bulionu warzywnego
* 2 papryczki chilli 
* garść listków mięty
* 2 ząbki czosnku 
* 1/2 cebuli 
* 3-4 pieczarki 
* sól, pieprz i zioła prowansalskie
*oliwa

Krok pierwszy: 

Wszystko skrzętnie przygotowujemy, myjemy warzywa, szatkujemy je według uznania. Następnie w głębokim, średniej wielkości garnku podsmażamy na oliwie : czosnek, papryczkę, cebulę, miętę i zioła prowansalskie, 2 minuty później dorzucamy cukinię.

Krok drugi: 

 Po chwili, gdy wszystko się już lekko zarumieni, wrzucamy ryż, który około minuty podsmażamy z warzywami, następnie dodajemy bulion. Garnek przykrywamy na około 10 minut i czekamy, aż ryż pochłonie cudowny bulion, najlepiej własnej roboty, nie taki z kostki! Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, przystrajamy listkiem mięty 












Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz